Rune Elmquist (1906 - 1996) var far till ett antal kända uppfinningar:
Pacemakern (se nedan)
EKG-skrivaren
Bläckstråleskrivaren
Tetrapaks patent SE123250, SE142529


Rune Elmqvist (1906-1996) utvecklade 1958 den första implanterbara pacemakern på uppdrag av Åke Senning, som var överläkare och hjärtkirurg vid Karolinska sjukhuset i Solna.
Rune Elmqvist var från början läkare (utbildad i Lund), men arbetade senare som ingenjör och uppfinnare. 1940 blev han utvecklingschef på företaget Elema-Schönander, som senare utvecklades till Siemens-Elema. Pacemakerverksamheten hos Siemens-Elema såldes till det amerikanska företaget Pacesetter 1994, ett företag som senare kom att köpas upp av St Jude Medical.
1931 utvecklade R E den första EKG-skrivaren.
Året innan han uppfann pacemakern, 1957, blev han hedersdoktor.

(källa: Karolinska institutet)



Rune Elmqvist, svensk läkare och ingenjör, uppfann den första implanterbara pacemakern 1958. Dagens pacemaker har inte mycket gemensamt med 50talets, men idén med en batteridriven elektronisk hjärtstimulator är densamma. Redan på 1700talet visste vetenskapsmännen att hjärtat styrs av elektriska impulser. I mitten av 1800 talet utvecklades en elektrisk stimulator som kunde användas vid hjärtstillestånd men först 1952 uppfanns en stationär pacemaker av amerikanen Paul Zoll. Maskinen fick hjärtat att slå, men patienten kunde inte lämna dess sida.

Den första implanterbara pacemakern Sex år senare hade Rune Elmqvist (1906 – 96) uppfunnit och byggt den första pacemakern liten nog att opereras in i kroppen. Det var överläkaren Åke Senning vid Karolinska Institutet som gett honom uppdraget. Den 8 oktober 1958 opererade Åke Senning in Rune Elmqvists uppfinning i patienten Arne Larsson.

Arne Larsson led av StrokesAdams syndrom vilket gjorde att han svimmade ofta och hans hjärta fick sättas igång genom att någon dunkade honom i bröstet, ibland upp till 30 gånger om dagen. I en frisk kropp sänder sinusknuten, en samling nervceller i hjärtats högra förmak, ut impulser till hjärtmuskeln att den ska dra ihop sig och slappna av i en regelbunden takt. Men vissa hjärtsjukdomar kan skada sinusknuten så att impulserna störs och hjärtat slår för långsamt eller oregelbundet och tillslut kanske inte alls. Pacemakerns uppgift är att sända elektriska impulser till hjärtat så att det slår regelbundet.

Operationen lyckades och pacemakern stimulerade hjärtat att slå, men bara i tre timmar varefter den slutade fungera. Rune Elmqvist hade dock gjort ytterligare en pacemaker som opererades in redan nästa morgon. Den höll i en vecka. Under sin livstid hade patienten Arne Larsson 24 olika pacemakers inopererade och han dog först 2001, 86 år gammal, av andra orsaker än hjärtat.

Uppfinnare med medicin i botten
Rune Elmqvist hade redan flera uppfinningar bakom sig, som den första EKG apparaten 1931, när han gjorde den implanterbara pacemakern. Hans uppfinningar har rönt internationell uppmärksamhet och betytt mycket för svensk medicinsk forskning och medicinsk-teknisk industriell utveckling.

Rune Elmqvist utbildade sig till läkare i Lund men arbetade sedan som ingenjör och uppfinnare. 1940 flyttade han till Stockholm där han blev utvecklingschef på företaget ElemaSchönander (som blev SiemensElema 1974, Pacesetter 1985 och slutligen St. Jude Medical 1994). 1957, året innan han uppfann pacemakern, blev han hedersdoktor.